Nieuws

Het Coronatoegangsbewijs en evenementen

Vanaf 25 september is er in alle horeca  binnen (behalve bij afhalen zoals in sportkantines), bij evenementen (zoals festivals en publiek bij professionele sportwedstrijden) en bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters) alleen toegang mogelijk met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat geldt binnen én buiten, met én zonder vaste zitplaats. Vanaf 14 jaar moet het gebruik van het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs worden gecontroleerd. In alle horeca blijft de verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur gelden. Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd.

Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur. Het kabinet werkt voor de nachthoreca en de ongeplaceerde evenementen met een capaciteitsbeperking aan steunmaatregelen. De uitwerking wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.

U krijgt een coronatoegangsbewijs als u volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.

Uitzonderingen coronatoegangsbewijs

Er zijn uitzonderingen voor het gebruik van het coronatoegangsbewijs. Hier is geen coronabewijs nodig voor toegang:

In de horeca bij:

 • Specifieke eet-  en drinkgelegenheden in uitvaartcentra, luchthavens (airside), wegrestaurants en tankstations naast snelwegen, en restauratiewagons in internationale treinen;
 • Op het buitenterras;
 • Verblijf in hotels, op campings en vakantieparken, bij de eet- en drinkgelegenheden op deze plekken geldt het coronatoegangsbewijs wel;
 • Locaties zoals buurt- en wijkcentra waar het gaat om georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen;
 • Een eet- of drinkgelegenheid met alleen een afhaalfunctie. Bij gelegenheden waar je zowel kunt afhalen als ter plekke eten en drinken, geldt deze uitzondering niet.

Bij bepaalde locaties en evenementen:

 • Uitvaarten;
 • Warenmarkten;
 • Doorstroomlocaties zoals musea, winkels, delen van attractieparken
 • Doorstroomevenementen zoals kermissen en beurzen;
 • Bibliotheken;
 • Dagbesteding in buurt- en wijkcentra.

Na 25 september eindelijk versoepeling. Hopelijk blijven de besmettingen onder controle.

Met de Coronacheck app kan men weer een evenement bijwonen of lekker uiteten.
Liever een papieren bewijs? geen probleem… je kan ook een papieren bewijs aanvragen.
Hoe? klik hier